Stort gjennombrudd for benskjørhet!

Birgit Skarstein er en 29 år gammel langrennspigger og roer. Hennes karrière ble lagt på hylla som følge av en ryggmargsskade. Skarstein fikk høre de gode resultatene av ernæringsfysiologen Anu Koivisto ved Olympiatoppen, om en stor forbedring av benmassen. De som har ryggmargsskade har økt risiko for å få osteoporose og benskjørhet som følge av lammelser som påvirker den naturlige belastningen i beina. Skarstein ble behandlet med trening, medisinering og ernæring. Det har ført til en gradvis forbedring av bentettheten i ryggmargen. Korsryggen hennes gikk fra å være benskjør til normal igjen. Resultatene til Skarstein har blant annet vekket stor interesse i det medisinske miljøet før avreisen til Paralympics i Pyeongchang. Selv om det ble en tøff start i Pyeonchang med fall, har hun ikke latt det ødelegge for motivasjonen og tar det med et smil. Hun tror ikke at karrièren hennes hadde vært noe bedre, om hun ikke hadde blitt skadet.

Trening og kosthold

Skarstein har tross alt flere VM-medaljer å se tilbake på i både roing og paralangrenn. Når det kommer til behandlingsformer, så spiller medisiner en stor rolle for behandlingen av benskjørhet. Det er fortsatt mangel på forskning innen spørsmål som er knyttet til benskjørhet ved ryggmargsskader. Koivisto er derfor ganske overrasket over resultatene til Skarstein. Koivisto sier at hun aldri har vært borte i at benmassen kan forbedres hos ryggmargsskadde, selv under skadenivået. Hun sier videre at hun ikke har sett noe forskning på det, blant idrettsutøvere. Ryggmargen til Skarstein var osteoporotisk, men viser hverken tegn til osteoporose eller osteopeni. Koivisto sier videre at de ønsker mer kunnskap gjennom å gjøre et større arbeid angående benskjørhet. Idrettslegen Hilde Moseby Berge har ansvaret for paralympiske idrettsutøvere. Berge sier at hun selv ønsker å være en del av arbeidet. Hun understreker videre at det ikke er overraskende at medisinering i kombinasjon med ernæring og trening har gitt gode resultater. Berge mener at det er en god grunn å tro at 29-åringen har gjort så stor fremgang på kort tid, gjennom systematisk trening og bevisst kosthold. Skarstein har gjennom styrketrening som roer og langrennspigger fått stor muskelmasse.

Sikre økonomien din med et forbrukslån

Det hender at man får behov for ekstra penger, når det oppstår flere utgifter som kommer i tillegg til hva det er til vanlig. Et forbrukslån kan i dette tilfellet være en god løsning. Sambla sammenligner flere banker, slik at du enkelt finner en gunstig låneavtale. Et forbrukslån uten sikkerhet hos Sambla, gir deg muligheten til å bruke lånet på det du vil. Å låne uten sikkerhet vil si at långiver ikke kan selge det som er din bolig, eiendeler eller annet som du ønsker å få stilt til sikkerhet. Det kan være et gunstig alternativ å betale lån og kreditter med et forbrukslån. Her får man som låntaker frihet selv om rentene blir høyere med forbrukslånet, er det långiveren som tar risikoen i låneavtalen. Du finner ut hvor mye du kan låne gjennom vår lånekalkulator på nett. Det er dyktige rådgivere som kan veilede deg til en enklere økonomisk hverdag.