Hva ligger bak oss i forskningsfeltet?

 

Det er en lang veg vi har gått for å få oss til der vi er i dag av medisiner, psykisk helse og forskning på bakterier og virus. Bak oss ligger en lang historie av uvitenhet og overtro.

Tibake i London på 1800tallet var det for eksempel trodd at bakterier bare dro gjennom luft, så å kaste avfall i Themsen ikke ville gjøre vannet mindre drikkbart og gi folk alvorlige sykdommer. Så da noen store utbrudd av cholera slo ut var det trodd det var luften som var dårlig, og at problemet ikke kom fra Themsen selv. Det er derimot gjennom videre utvikling av dokumentert kunnskap og ferdigheter fra lærde som har gjort at vi i dag vet bedre.

Opp gjennom har også et spørsmål om moral vært et viktig et i tillegg. Leonardo Da Vinci gjorde for eksempel store fremskritt for legevitenskapen ved å studere menneskets fysiognomi, men ble derimot uglesett, spessielt av den katolske kirken, for å ha gjort sine funn ved å grave opp døde kropper og studert dem. VI ettertid kan vi derimot si det deffinitivt har vist seg effektivt å studere døde kropper for en sterkere insikt i hvordan menneskekroppen fungerer.