Kvitt deg med ryggplager

Plager, stivhet og smerter i ryggen kan være veldig hemmende. Det kan nok alle de av oss som har erfart det selv være enige i, uansett om plagene var kortvarige eller kroniske. Ikke bare kan plagene dine bli verre og verre når du først har fått dem, men du kan også bidra til å øke sjansene for skader og plager allerede før de dukker opp. Veldig mange av oss rammes av plager i ryggen i løpet av livet, og faktorer som alder eller en lang ryggrad kan gjøre deg mottagelig uansett hvilken livsstil du har. Men det er allikevel mye du kan gjøre for å minske eller forebygge problemer med ryggen om du sørger for å skaffe deg den riktige kunnskapen.

Tenk på hvordan du sitter

Du kan se på kroppen din som et avansert maskineri, noe den faktisk også er. Det er mange deler som skal fungere i samspill med hverandre, og selv om kroppen reparerer seg selv er det ikke alt som kan snus når det har godt for langt. Og akkurat som med andre avanserte maskinerier trenger også kroppen din vedlikehold for å hindre skade eller slitasje. Det er nemlig ikke bare klokker som trenger god design for å vare lenge og fungere som de skal. Noe vi ofte hører gjennom oppveksten fra både foreldre og lærere er å rette opp ryggen, men det handler om mye mer enn bare holdning og høflighet. Sitter du mye – og sitter du i tillegg veldig skjevt eller framoverbøyd – så kan dette være med på å gi deg en dårligere rygg senere i livet ditt. Dette gjelder også for voksne som har en ferdig utviklet rygg.

Når plagene først har kommet

Om du først har fått plager i ryggen er det allikevel ikke for sent, det er mye man kan gjøre for at det ikke skal bli verre. Det er selvfølgelig små ting du kan gjøre selv i hverdagen, som å sørge for å sitte i riktige typer møbler eller å ikke bære så mye tungt. Hva slags seng du sover i og hvordan du sover kan også ha mye å si. Dessuten er det også veldig viktig å trene riktig om du trener – trener du resten av kroppen men glemmer ryggen kan dette gi deg smertefulle plager. Heldigvis finnes det også mange flinke kiropraktorer og massasjeterapeuter du kan gå til for å bli kvitt noen av plagene. Dette kan ta tid og koste en del, så les deg opp på hvilke som er de flinkeste av dem først.