Vondere rygg om høsten

Sommeren er på hell, fellesferien er overstått og den regntunge grå høsten er i anmarsj. Mørkere tider og dårligere vær påvirker kropp og sjel. Humøret blir dårligere, og kroppen er på vei inn i en slags dvalemodus. Noen blir dårligere til bens, andre får oftere hodepine, og noen får vond rygg. Men hvorfor får man vond rygg? Det kan hende du sover for dårlig, sitter krokrygget eller bruker feil utstyr til å gjøre nødvendig hagearbeid før snøen kommer. Start forberedelsene til høsten kommer nå, og forhindre vond rygg gjennom mørketiden.

Ha riktig kroppsholdning

Du har kanskje hørt man skal sitte med rett rygg inntil stolryggen, ikke henslengt og bøyd over kontorpulten. Riktig holdning påvirker hvordan kroppsvekten balanseres, og er derfor viktig å huske på til enhver tid for å unngå dårlig rygg og vonde knær. Men det er ikke bare holdningen din som påvirker diverse vondter. dårlig utstyr kan ødelegge ryggen din. Når høsten er godt på vei, og du må begynne å rake løvet i hagen, er det viktig å bruke riktig utstyr, og å utføre arbeider riktig. Du har sikkert hørt man skal løfte med beina, ikke med ryggen, når man skal flytte på noe stort og tungt. Det gjelder ikke bare for ryggen, men også for beina. Alt har en sammenheng.

Viktig å være riktig skodd

Greit nok at du har blitt obs på hvordan du skal ta vare på ryggen gjennom høsten, men det er også viktig å vite hvordan man skal ta vare på beina. Det er tross alt beina dine som bærer deg gjennom alle dine gjøremål. Bruk riktige sko til det du gjør. Skal du på joggetur, så velger du selvfølgelig joggesko. Skal du ut i det regntunge høstværet, gjelder det å bruke gummistøvler som holder. Gummistøvler er ofte svært flate og ugunstige for føttene våre. Det er derfor viktig å finne riktig type støvler som passer dine føtter, og samtidig holder til været og fører ute. Det lønner seg ofte å prøve flere typer før man bestemmer seg.