Smerter i rygg og nakke

De aller fleste har i dag jobber som krever at vi bruker mye tid sittende foran en skjerm. Studenter bruker mesteparten av dagen på en stol i lesesal, forelesning eller hjemme med oppgaver og bøker. Flere unge klager på ryggplager enn tidligere, og hvis man kjenner ubehag og smerter i ryggen i ung alder, er det viktig og gjøre noe med det så fort som mulig. Det samme gjelder selvfølgelig voksne og eldre.

Kontorlivet

Korsryggen og ryggen litt under og mellom skulderbladene er de kritiske punktene. Korsryggen lider av stillingen vi sitter i, og mye trening kan faktisk ha en negativ effekt på disse punktene hvis det ikke gjøres riktig. Andre grunner til at det moderne arbeidslivet sliter på ryggen i en arbeids- og studiehverdag er høyden på stolen og pulten, og hvordan vi må heve skuldrene for og skrive på tastaturet. Ryggsøylen blir noe bøyd av denne stillingen, og vi risikerer og utvikle det mange kaller [i]krum rygg[/i] i en altfor ung alder. Ved siden av allergi er ryggsmerter faktisk det vi oftest går til legen for i Norge. Så langt det er mulig bør vi prioritere en god stol i rett høyde og med nok støtte til rygg og nakke. Pult og stol bør være i rett høyde etter ens egen kropp, og i forhold til hverandre, slik at skuldrene ikke er anstrengte og høyere enn i en naturlig posisjon.

Tren rett

Siden mange av oss trener fast flere ganger i uka, kan vi styrke musklene i ryggen, og dermed hjelpe kroppen og holde seg rett og oppreist. Ryggsøylen får en lettere jobb når musklene rundt den er sterke og stramme. Det er derimot verre for ryggen når vi trener mye mage og lite rygg. Her er det kvinner som bør passe mest på, for kvinner trener magemuskulaturen mye mer enn muskulaturen i ryggen, skal vi tro treningsblogger og personlige trenere. En grunn kan være at kvinner ikke er særlig opptatt av å ha muskler i ryggen og ved skuldrene, mens en flat mage er attraktivt. Dette bidrar til at ryggen blir fremoverlent. I kombinasjon med en dårlig stilling ved pulten på kontoret, kan man få den såkalte [i]tantepukkelen[/i]. Den kan gjøre rygg og nakke vond og i tillegg gi hodepine. Når man trener magemusklene på gulv er det essensielt at korsryggen ikke løfter seg fra bakken. Da får man en bøy innover nederst, og en bøy utover øverst på ryggen.

Spør en lege

Hvis du merker at ryggen er litt bøyd og/eller at du kjenner smerter på jobb, bør du kontakte en lege for å forhøre deg om hva du bør gjøre. Det er anbefalt og vente med trening før man vet hva problemet er. Fysioterapi kan hjelpe, og det kan også behandlingen lege kan anbefale til den enkelte.