Vitenskap og Helse

Vi lever kanskje i den absolutt beste tiden når det kommer til medisinske fremskritt. Det er veldig spennende å se hvordan vi kommer til å utvikle oss enda mer i fremtiden, men det har aldri vært bedre på jorden noensinne før enn det er nå. Dessverre så er det fortsatt mange ting vi ikke har så mye peiling på. For eksempel så vet vi enda ikke hva som forårsaker artrose i en hofte, men vi har mye bedre muligheter til å behandle det i dag uansett. Det vi kanskje prøver å fokusere mest på i dag når det gjelds alvorlige sykdommer er kreft. Hva er egentlig kreft?

Kort og enkelt så er det en veldig alvorlig sykdom som oppstår når cellene muterer og begynner å dele seg ukontrollert. Måten dette blir behandle på i dag er ved hjelp av kjemi, rett og slett at vi prøver å forgifte kreften til å dø ut, eller ved en operasjon der vi prøver å kutte kreften ut av kroppen. Ingen av disse er spesielt behagelige måter å løse problemet på, og selve kuren inneholder ofte veldig mye smerte. I dagens samfunn er det derimot en mye større sjanse for å overleve kreft enn det var før i tiden, og forskere prøver stadig å finne nye måter å behandle dette på. Vi skal ikke gå inn i stor detalj hva denne forskningen innebærer, men det er nok å si at dødeligheten stadig går ned. Dette er en av sykdommene som vi står ovenfor å behandle, men ved stadig økt bruk av antibiotika og lignende medisiner så står vi et ovenfor enda større problem. Nemlig at det viruset, eller den typen bakterier som vi kjemper mot, kommer til å utvikle seg i takt med oss. Det vil si at desto mer vi bruker av en type medisin til denne typen sykdommer, desto mindre effektive blir de. Det er kanskje ikke så mange som tenker på det, men det kan vise seg å bli et reelt problem i fremtiden dersom vi ikke øker forståelsen vår veldig fort. Noe lignende har heldigvis ikke skjedd enda, men det betyr alvorlig talt ikke at vi kan bare slappe av å se hva som skjer videre. Vi må rett og slett være fremoverlent, og å forstå, at når det gjelds medisinsk forskning og utvikling så kan vi ikke hvile på det som vi har oppnådd så langt.

Den gode nyheten er at vi har overvunnet mange sykdommer i fortiden og vi kan gjøre det igjen, dersom vi tar det alvorlig. Vi har for eksempel fjernet kopper, og vi er på vei til å fjerne polio og malaria også. Problemet er at vi kan ikke fjerne det kun i et geografisk område, vi må faktisk utrydde hele sykdommen verden over. Dersom sykdommen formerer og utvikler seg i et mindre utviklet område så kan det komme tilbake sterkere enn før til de områdene vi trodde vi hadde fjernet den fra.